Adalet Bakanlığı’ndan başsavcılıklara ‘Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ genelgesi

Adanali

Active member
Adalet Bakanlığı’ndan başsavcılıklara ‘Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ genelgesi
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın imzasıyla, tüm başsavcılıklara ‘Aile İçi ve Bayana Karşı Şiddetin Önlenmesi’ konusunda genelge gönderildi.


Kadına karşı şiddetin önlenmesinde faal gayrete vurgu yapılan genelgede, ihtisaslaşmanın sağlanması gayesiyle Aile İçi ve Bayana Yönelik Şiddet Kabahatleri Soruşturma Ofisleri’nde misyonlu Cumhuriyet savcılarının mecburî durumlar haricinde farklı işlerde nazaranvlendirilmemesi istendi.


Bu gayeye ters iş kısmı değişikliği yapılmaması konusunda gerekli dikkat ve itinanın gösterilmesi gerektiğinin vurgulandığı genelgede, ayrıyeten 27 Aralık 2019 tarihindeki ve 1584 sayılı Yargıçlar ve Savcılar Heyeti sonucuyla 6284 Sayılı Kanun’da düzenlenen önlem kararlarını vermek üzere, her adliyede muhakkak aile mahkemelerinin nazaranvlendirildiği hatırlatıldı.


Genelgede, Cumhuriyet başsavcılıklarına direkt yapılan şikayet müracaatlarında, mağdurun beyanının şahsen Cumhuriyet savcısı tarafınca alınması talep edildi.


Genelgede, şiddet olayına ait kanıtların çabuk biçimde toplanması, mağdurun beyanının özel ortamda alınması, kuşkulu ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu bedellendirilen mağdurun beyanının isimli görüşme odasında uzman aracılığıyla alınması istendi.


Nitelikli hadiseler tespit edilecek


Genelgede, bilhassa nitelikli ve yenidenlanan şiddet hadiselerinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.


Genelgeye bakılırsa, önlem taleplerinde UYAP kayıtları incelenerek taraflar hakkında 6284 Sayılı Kanun kapsamında daha evvel verilmiş önlem sonucu, soruşturma ve kovuşturma belgesi ile risk oluşturabilecek bir davanın bulunup bulunmadığı da araştırılacak.


Nitelikli yahut yinelanan şiddet olaylarını içerenler başta olmak üzere, soruşturmalarda kuşkulu hakkında uzaklaştırma yahut yaklaşmama önlemleriyle elektronik kelepçe üzere teknik yollarla takip sonucu verilmesi de talep edilecek. bu biçimdece uzaklaştırma yahut yaklaşmama önlemleri aktif biçimde uygulanacak.


Ceza İnfaz Kurumları’ndan ayrılma halinde kolluğa bildirim


Genelgede, ayrıyeten Ceza Muhakemesi Kanunu’nda mevzuyla ilgili yapılan değişiklikler hatırlatıldı.


Daha evvel 63 Sayılı Cürüm Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde düzenlenen, taammüden öldürme ve bu suça teşebbüs, sonucu sebebiyle ağırlaşmış yaralama, çocuğun cinsel istismarı, nitelikli cinsel atak ve sonucu sebebiyle ağırlaşmış azap hatalarından tutuklu ya da hükümlü bulunan bireylerin ceza infaz kurumlarından tahliye olması yahut firar etmesi halinde ceza infaz kurumu müdürlüğünce mağdurun bulunduğu yer kolluk ünitesine bildirimde bulunulma zorunluluğuna ek olarak genelgeyle müsaade niçiniyle ceza infaz kurumundan ayrılma durumunda da tıpkı biçimde bildirim yapılmasının sağlanması istendi.
 
Üst