Çocuk bakıcısı işçi midir ?

Emre

New member
Çocuk Bakıcısı İşçi midir? Forumun En Tatlı Çıkmazı!

Selam sevgili forum ahalisi! 🍵

Bugün size öyle bir konu getirdim ki hem kahkaha hem düşünce garantili! Evde çocuk bakıcısı var diyelim... Peki, bu kişi “işçi” midir yoksa “aileden biri” mi olmuştur? Şimdi bunu hukukçular tartışır, biz ise kahkaha ve mantıkla harmanlayıp içinden çıkmaya çalışacağız! Çünkü biliyoruz ki forumumuzda iki tip insan vardır:

1️⃣ “Mantıkla konuşalım arkadaşlar, mevzu emek ve ücret” diyen çözüm odaklılar (çoğu erkek üyemizdir 👔),

2️⃣ “Ama çocuk da onu çok seviyor, n’apalım şimdi kovalım mı?” diyen empati kraliçeleri (kadın forumdaşlarımız 👑).

Hadi bakalım, kemerlerinizi bağlayın; mizah ve sosyoloji karışımı bir beyin fırtınasına dalıyoruz!

---

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “İş tanımı belliyse işçidir kardeşim!”

Bir erkek forum üyesi gelir, şöyle bir mesaj bırakır:

> “Arkadaşlar, çocuk bakmak, temizlik yapmak, yemek yapmak... bunlar net iş tanımıdır. Yani iş var, ücret var, süreklilik var = işçi var!”

Adam haklı. Excel tablosuyla konuşuyor, delil sunuyor, neredeyse SGK primini hesaplayacak. Üstelik bu arkadaşlar çocukla bakıcının duygusal bağına da saygı duyar ama bir yandan kafasında hep şu soru döner:

“Ya çocuk ‘anne’ deyince fazla mesai mi oluyor?”

Bu tayfa, konuyu çözüme kavuşturmak için yasa, madde, mevzuat peşine düşer. Ev ekonomisini stratejik plana dönüştürür, bir Excel sayfasına “bakıcı giderleri” sekmesi açar. Hatta bazen konuyu o kadar ciddiye alır ki, diğer forumdaşlar araya girip “Yahu kardeşim, gül biraz, bakıcıya da çay ısmarla!” demek zorunda kalır.

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Ama o artık bizden biri...”

Kadın forumdaşlarımız ise bambaşka bir boyuttan bakar konuya. Onlar için çocuk bakıcısı, “işçi” tanımının ötesindedir. Çünkü o kişi çocukla güler, ağlar, ateşlenince sabaha kadar başında bekler.

Ve klasik forum cümlesi gelir:

> “Vallahi ben işçi gibi göremiyorum, kızım onu ‘anne’ diye çağırıyor!”

Bu grup, insan ilişkilerini Excel’de değil, kalpte hesaplar.

Ama erkek forumdaş hemen atlar:

> “Kalpte hesap olmaz, bordroda olur!”

Kadınlar ise gülüp geçer:

> “Sen de çocuk baksana iki gün, bakalım bordro mu kalıyor, sabır mı?”

Bu noktada forumda kıyamet kopar: erkekler “hukuken işçi”, kadınlar “duygusal olarak aileden biri” diye ikiye ayrılır. Admin konuyu sabitlemek zorunda kalır, çünkü herkesin mesajı 1000 kelimeye yaklaşmıştır!

---

Evdeki Mini CEO: Çocuk!

Şimdi gelelim asıl güç sahibine: ÇOCUK!

Bazen farkında olmadan bütün iş ilişkisini o yönetir. Çünkü çocuk, bakıcısını CEO’yu yönetir gibi yönlendirir.

> “Ayşe Teyze, sütümü soğuk istiyorum!”

> “Ayşe Teyze, baba gelince sakın söyleme ben çizgi film izledim!”

Yani bakıcı sadece “işçi” değil, “PR uzmanı, kriz yöneticisi, sır saklayıcısı”dır.

Eğer çocuk ağlamaz, ev huzurluysa, anne-baba onu “işçi” değil “melek” ilan eder. Ama bir gün işe gelmezse, işte o zaman anlarız ki meleklerin de izin günü varmış!

---

Hukuki Gerçekler ve Ev Hali Çatışması

Hukuken çocuk bakıcısı, “ev hizmetlerinde çalışan işçi” sınıfına girer. SGK’sı yapılmalı, sigortası yatmalı.

Ama evde işler öyle yürümez:

“Biz Ayşe Abla’yla aile gibiyiz!” cümlesi, çoğu zaman SGK formunu ortadan kaldırır.

Bir yanda vicdan, bir yanda mevzuat!

Bu çelişkiyi çözmek için erkek forumdaşlar “madde 4’e göre ev hizmeti işidir” derken, kadın forumdaşlar “kalple yapılan işin kanunu olmaz” diyerek mevzuyu şiirselleştirir.

Ve o anda biri çıkar:

> “O zaman aşk işçisi sayılmaz mı?”

Forum kahkahadan yıkılır, moderatör “Off-topic” uyarısı verir ama gülmeden edemez.

---

Birleşmiş Forumlar Bildirgesi: Ne İşçi Ne Akraba, O Bir Kahraman!

Sonuçta herkes aynı noktada birleşir:

Çocuk bakıcısı hem işçidir hem de görünmez kahramandır.

Yemek yanmasın, çocuk ağlamasın, anne sinirlenmesin, baba paniklemesin diye görünmeden dünyayı döndürür.

Onun emeği, bordroya sığmaz; çünkü çocuk gülerken kazandığı maaş zaten “manevi prim”dir.

Bir forumdaş şöyle yazar:

> “Benim bakıcım çocukla konuşurken sanki NASA uzay ekibiyle iletişim kuruyor, öyle sabır, öyle strateji!”

Diğeri hemen ekler:

> “Benimki sabah geldiğinde kahve yapıyor, çocuğu giydiriyor, beni işe yolluyor... Bence CEO o!”

Evet dostlar, bazen iş tanımını değil, insanın sabrını ölçmek gerekir.

---

Forumun Son Sözleri: Kahve, Empati ve Bordro

Sonuç olarak;

Çocuk bakıcısı hem işçidir hem de duygusal emek abidesi.

Erkek forumdaş, mevzuatı açsın, kadın forumdaş çayı koysun; ortaya çıkan tartışma, hayatın tam kendisidir.

Çocuk bakıcısı “işçi midir?”

Belki evet, belki hayır... ama kesin olan şu:

O olmadan hayat “iş” değil, tam bir “kaos projesi” olurdu! 😄

Hadi şimdi söz sizde forumdaşlar!

Sizce çocuk bakıcısı bordroya mı girer, kalbe mi?

Yoksa ikisine de “çift maaş” mı vermek lazım? 💬☕