Özet defteri kaç TL ?

Emir

New member
Özet Defteri Kaç TL?

Bir Forumda Başlayıp Papirüs Ekonomisine Kadar Uzanan Mizahi Bir Sorgulama

Selam forumdaşlar,

Geçen gün kırtasiyeye uğradım, “Bir özet defteri alayım, sınav zamanı yaklaşıyor” dedim. Kasadaki fiyatı duyunca içimden şu geçti: “Ben bu paraya artık hayatımı mı özetleyeceğim?” Gerçekten, özet defteri fiyatları artık kendi romanını yazacak seviyeye geldi. Eskiden defter alırdık, şimdi defter almak için kredi notumuzu kontrol ediyoruz.

Bugün buraya bu trajikomik konuyu konuşmaya geldim. Çünkü biliyorum ki hepimiz bir dönem “özet defteri kaç TL?” diye hem merakla hem de korkuyla sormuşuzdur. Ama hadi bu sefer biraz gülelim, biraz dertleşelim. Hem mizah da ekonomi gibi bir terapi sonuçta: acıyı gülerek anlatma sanatı.

Defter Ekonomisi: Yeni Nesil Enflasyonun Kırtasiye Versiyonu

Bir zamanlar “defterini dürmek” deyimi mecazdı; şimdi neredeyse literal hale geldi. Çünkü bir defter almak gerçekten cesaret işi. Fiyatlar öyle bir artmış ki, bazı öğrenciler özet defteri yerine “zihin haritalama” yapmaya başladı. Yani defter yok, beyin var.

Bir erkek forumdaş geçen gün şöyle yazmıştı:

“Arkadaşlar, kırtasiyede özet defteri 85 TL olmuş. Ben Excel’de yazmaya başladım, hem formül ekliyorum hem sayfa maliyeti sıfır.”

Erkeklerin bu çözüm odaklı yaklaşımını seviyorum. Onlar için her problem, optimize edilecek bir süreçtir. Defter pahalıysa Google Docs var; kalem bitmişse not uygulaması hazır. “Verimlilik” kelimesi onların kutsal kitabında yer alıyor.

Kadın forumdaşlar ise bambaşka bir pencereden bakıyor:

“Defter pahalı ama yazarken hissettiğim huzur paha biçilemez.”

“Sayfa çevirdikçe hayatım düzene giriyor gibi hissediyorum.”

“Bir defteri sadece yazmak için değil, duygularımı bırakmak için alıyorum.”

Görüyor musunuz, erkek stratejiyle yaklaşıyor, kadın ise empatiyle. Birisi maliyeti hesaplıyor, diğeri duygusal getiriyi. Ve ikisi de haklı!

Kırtasiyede Kültürel Şok: ‘Bu Defter Altın Tozundan mı?’

Geçenlerde kırtasiyede şöyle bir diyalog duydum:

– Bu özet defteri kaç TL?

– 110 TL.

– İçinde notlar Mahfi Eğilmez’den mi geliyor?

Gerçekten artık defter fiyatlarıyla beraber beklentilerimiz de yükseldi. Yani madem 100 liraya defter alıyoruz, bari sayfaları kendi kendine özetlesin, değil mi?

Hatta bazı forumdaşlar öneri getirmişti:

“Yapay zekâlı defter çıksın, ben sadece bakayım o özetlesin.”

Ama sonra birisi hemen altına yazmış:

“Biz zaten ders çalışmamak için bahane arıyoruz, o defter çıkarsa kimse mezun olamaz!”

Erkeklerin Stratejik Defter Planı

Erkek forumdaşlar genelde defter alışverişini bir “yatırım planı” gibi ele alıyor.

“Bak şimdi, A5 alırsam taşınabilir ama yazı küçük olur, A4 alırsam fazla yer kaplar ama 10 sayfa fazla.”

“Kapak kalın mı olsun ince mi? Kalın kapak uzun ömürlü ama ağır, ince kapak hafif ama duygusal olarak dayanıksız.”

“Çizgili mi, kareli mi, düz mü? Bu karar hayatımı etkiler.”

Bu cümleleri yazarken bile gözümde bir erkek forumdaş canlanıyor: elinde hesap makinesi, elinde fiyat listesi, bir yanda grafik çizen bir Excel dosyası...

Oysa kadın forumdaş o sırada şöyle diyor:

“Defterin kapağı bana huzur veriyor, renk pastel olunca içim rahatlıyor.”

Yani erkek maliyeti analiz ederken, kadın duygusal getiri oranını ölçüyor.

Kadınların Duygusal Defter Manifestosu

Bir kadın forumdaşın mesajı beni çok güldürmüştü:

“Ben defteri açınca sayfaların kokusunu seviyorum, o bile bana ‘çalış artık’ diyor.”

Bir diğeri de yazmıştı:

“Defter sadece özet yazmak için değil, bazen ağlamak için de açılıyor.”

Gerçekten özet defteri bazen sadece ders değil, hayat defteri oluyor. Not alırken “hayatımda neleri yanlış özetledim acaba” diye düşünen çoktur.

Erkekler “Bu sayfaya kaç madde sığar?” diye hesap yaparken, kadınlar “Bu sayfa benim için ne ifade ediyor?” diye düşünüyor.

Ve bu fark, forumun güzelliğini oluşturuyor. Çünkü mizah tam da bu farktan doğuyor.

Forumda Fiyat Panik Endeksi

Forumda son günlerde özet defteri fiyatlarını tartışmak, resmen bir mini ekonomi dersi haline geldi.

Bir kullanıcı yazmıştı: “Defter fiyatı dolar kuruna bağlı mı? Her hafta artıyor.”

Başka biri hemen cevaplamış: “Yok hocam, o artık arz-talep değil, arz-üzüntü dengesi.”

Hatta bazı forumdaşlar kendi “defter endeksi”ni oluşturmuş:

- 2020: 15 TL

- 2022: 45 TL

- 2024: 110 TL

- 2025 tahmini: “Artık defteri değil, defterin NFT’sini alacağız.”

Bu gidişle gerçekten “özet defteri” değil “özet kredi” kullanacağız gibi duruyor.

Forumdaşlara Soru: Siz Ne Yapıyorsunuz?

Şimdi merak ediyorum sevgili forum ahalisi:

– Sizce bir özet defterine ne kadar vermek mantıklı?

– Kırtasiyeye girince önce fiyat mı soruyorsunuz, renk mi seçiyorsunuz?

– Bir defteri bitirdiğinizde içsel bir tatmin mi, yoksa finansal bir zafer mi hissediyorsunuz?

– Ve en önemlisi: Defteri bitirmek mi zor, içini doldurmak mı?

Bir forumdaşın dediği gibi:

“Ben her defteri ‘Bu sefer düzenli yazacağım’ diye alıyorum. Sonra 10. sayfada yine hayat özetleniyor, ders değil.”

Sonuç: Hayat Bir Defter, Biz de İçine Yazıyoruz

“Özet defteri kaç TL?” diye başladık ama görüyoruz ki mesele sadece para değil. O defter, bizim düzen arayışımızın, plan yapma isteğimizin ve bazen de kontrol edemediğimiz hayatı sayfalara sığdırma çabamızın bir simgesi.

Erkek forumdaşlar stratejik hesaplarla, kadın forumdaşlar duygusal bağlarla o defteri seçiyor ama sonuç aynı: hepimiz o sayfalarda kendimizi buluyoruz.

Belki de asıl sorulması gereken şu:

“Özet defteri kaç TL?” değil,

“Hayatımızın özetini yazmaya cesaretimiz ne kadar?”

Haydi forumdaşlar, söz sizde:

Sizce artık defter mi pahalı, yoksa biz mi fazla derin düşünüyoruz?

Yoksa ikisi de mi?