Akyakada denize girilir mi ?

Irem

New member
[color=]Bir Forum Günlüğü: “Akyaka’da Denize Girilir mi?” Sorusunun İçinden Çıkan Hikâye[/color]

“Bunu soran tek kişi ben değilimdir diye düşünüyorum…”

Geçen yaz, elimde haritayla Akyaka kıyısında dururken içimden geçen ilk cümle buydu. Forumlarda saatlerce “Akyaka’da denize girilir mi?”, “Su soğuk mu?”, “Akıntı var mı?” gibi sorular okumuş, ama hiçbir cevap beni o anki belirsizlikten tam olarak kurtaramamıştı. O yüzden yaşadıklarımı, sadece bir gezi notu değil, bir karşılaşma hikâyesi olarak bırakmak istedim.

[color=]Akyaka’ya İlk Varış: Sessizlik, Rüzgâr ve Soru İşaretleri[/color]

Akyaka’ya vardığımda ilk dikkatimi çeken şey deniz değil, sessizlik oldu. Gürültülü sahil kasabalarına alışmış biri için bu sessizlik neredeyse rahatsız ediciydi. Azmak Nehri’nin serinliği, çam ağaçlarının arasından süzülen rüzgâr ve taş evlerin düzenli mimarisi… Hepsi bir “bekle” diyordu sanki.

Yanımda iki arkadaşım vardı. Onlardan biri Murat, her şeyi hesaplayan, rüzgâr yönünü bile telefondaki verilerden okuyan bir yapıya sahipti. Diğeri Elif ise daha çok gözlemleyen, insanlara ve ortama karışarak anlamaya çalışan bir bakış açısına sahipti. Aynı soruya üç farklı yaklaşımımız vardı: “Denize girilir mi?”

Murat hemen haritayı açtı: “Akıntı Azmak çıkışında güçlü olabilir, kıyıdan biraz açılmadan yüzmek mantıklı değil. Önce rüzgârı kontrol edelim.”

Elif ise denize bakıyordu. “Bence önce suyu hissetmek lazım. Harita değil, su anlatır burayı.”

İkisi de haklıydı ama farklı yerden.

[color=]Akyaka Denizi: Sadece Bir Su Kütlesi Değil[/color]

Kıyıya indiğimizde ilk temas değişimi hissettirdi. Akyaka sahili, klasik “yüzülebilir / yüzülemez” ikileminin ötesindeydi. Burada deniz, Gökova Körfezi’nin akıntılarıyla, Azmak Nehri’nin tatlı su çıkışıyla ve rüzgârın sürekli yön değiştiren karakteriyle şekilleniyordu.

Murat ayağını suya soktu ve hemen konuştu: “Soğuk ama ölçülebilir. Derinlik ve akıntı analizi yaparsak güvenli bölge çıkar.”

Elif ise hiçbir şey söylemedi. Sadece suya daha fazla girdi ve yüzüne çarpan rüzgârı dinledi.

Sonra döndü: “Burada mesele güvenlik değil sadece. İnsan suyla kavga etmiyor, suyla anlaşmaya çalışıyor.”

O an fark ettim ki Akyaka’da denize girilir mi sorusu teknik bir soru değil, deneyimsel bir soruydu.

[color=]Tarih, Ekoloji ve İnsan: Görünmeyen Katman[/color]

Akyaka’nın “Sakin Şehir (Cittaslow)” yaklaşımı sadece bir turizm etiketi değil. Bölgenin korunmuşluğu, yapılaşmanın sınırlandırılması ve doğanın ritmine uyum sağlama çabası, aslında suyla kurulan ilişkinin de bir parçası.

Bize anlatılan bir yerel hikâyeye göre, yıllar önce bu kıyılar daha kontrolsüz kullanılırken hem Azmak Nehri’nin dengesi hem de kıyı akıntıları daha tahmin edilemez hale gelmiş. Sonrasında yapılan düzenlemelerle birlikte hem ekosistem hem de yüzme alanları yeniden dengelenmiş.

Murat bu bilgiyi duyunca hemen stratejik düşündü: “Demek ki yüzme alanları rastgele değil, planlı seçilmiş. Güvenli bölgeler belirlenmiş olmalı.”

Elif ise farklı bir yerden yaklaştı: “Bu, insanların doğayı sadece kullanmayı değil, birlikte yaşamayı öğrendiğini gösteriyor.”

Aynı bilgi, iki farklı yorum.

[color=]Denize Girme Anı: Karar ve Deneyim[/color]

Sonunda kıyıda uzun bir sessizlik oldu. İnsan bazen bilgiyle değil, kararsızlıkla yüzleşir.

Murat derinliği ölçtü, akıntıyı gözlemledi ve güvenli bir giriş noktası belirledi. “Şu çizginin ötesi kontrollü.”

Elif ise o çizgiyi işaret etmeden önce suya girdi.

“Bazen sınır, çizgi değil his olur.”

İkimiz de girdik.

İlk temas şok ediciydi: serin, hatta ilk anda keskin. Ama birkaç dakika sonra beden suyun ritmine uyum sağladı. Akıntı hissediliyordu ama düşmanca değildi; yönlendirici gibiydi. Sanki su “buradan git, ama panik yapma” diyordu.

O an Murat’ın stratejisiyle Elif’in sezgisi aynı noktada buluştu: güvenlik ile deneyim birbirini dışlamıyordu.

[color=]Toplumsal Perspektif: Neden Hep “Girilir mi?” Diye Soruyoruz?[/color]

Bu soruyu daha sonra forumda tekrar düşündüm. “Akyaka’da denize girilir mi?” aslında teknik bir soru gibi görünse de, altında daha geniş bir kültür yatıyor: doğayı kontrol etme isteği.

Modern insan genelde suyu ya “güvenli” ya “tehlikeli” olarak sınıflandırıyor. Oysa Akyaka gibi yerlerde bu ikilik çözülüyor. Burada doğa, kontrol edilmesi gereken bir şey değil; okunması gereken bir metin gibi.

Kadınların daha ilişkisel ve empatik yaklaşımı (Elif’in yaptığı gibi) ile erkeklerin çözüm odaklı analitik yaklaşımı (Murat’ın yaptığı gibi) aslında birbirini tamamlıyor. Biri suyu ölçüyor, diğeri suyla bağ kuruyor. Birlikte olduğunda ortaya bütün bir deneyim çıkıyor.

[color=]Sonuç: Girilir mi? Asıl Soru Bu mu?[/color]

Akyaka’da denize girilir mi?

Evet, doğru yerde, doğru zamanda ve doğayı dinleyerek girilir. Ama belki de daha önemli soru şudur: “Biz suya girmeye hazır mıyız, yoksa sadece kontrol etmek mi istiyoruz?”

Forumlarda bu soruyu soranlara artık tek bir cevap vermiyorum. Çünkü Akyaka, cevap değil deneyim isteyen bir yer. Ve her deneyim, biraz ıslanmayı, biraz beklemeyi ve biraz da anlamayı gerektiriyor.

Siz olsaydınız, suya önce haritayla mı girerdiniz, yoksa hisle mi?