Bakan Akar: S-400 yerinde ve kullanılmaya hazır

Adanali

Active member
Bakan Akar: S-400 yerinde ve kullanılmaya hazır
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bakanlığının 2023 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Kurulunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.


Bakan Akar burada yaptığı konuşmada, “Büyük bir ülkeden bahsediyoruz. Natürel ki bu asil milletin, nüfusun hiç bir ayrım yapmaksızın 85 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlayacağız. Doğal ki güvenlikçi olacağız. Bu hiç bir taraftan özgürlüklere mani değil. Konuşmamın nihayetinde dikkat buyurun” diye konuştu.


“Bizim tek kederimiz teröristler”


Pençe Kılıç Hava Harekâtı Operasyonlarına ait gelen soruları yanıtlayan Bakan Akar, “Bizim burada yaptığımız son derece pak. Bunun haricinde bizim talimat vermemiz asla kelam konusu değil. Bütün yaptığımız faaliyetler, 51. Unsur, legal müdafaa, insan hakları. Buna karşı yapılacak. Sahiden biz bütün insanları seviyoruz. İnancımız da, buyruk ve talimatlar da maddelerimiz da bu. Kimsenin etnik, mezhepsel yapısıyla kaygımız yok. Bizim tek sıkıntımız teröristler. Yurtarasında yurtharicinde” tabirlerini kullandı.


‘Hudutlardan kimse geçmesin diye gece gündüz kendimizi yırtıyoruz’


Hudutlar kevgire döndü” cümlesini eleştiren Bakan Akar, “Bu epey ziyanlı bir söz. Bunun kullanılmaması lazım. var ise bir şey bizim bakılırsavimiz bu esasen. Hudutlardan kimse geçmesin diye gece gündüz kendimizi yırtıyoruz. Bundan epeyce kısa bir süre evvel burada huduttaki nöbetçilerimiz ‘amca nereye gidiyorsunuz’ dediğinde adam nöbetçiye kızarak ‘ne karışıyorsun. Tarlama gidiyorum’ diyordu. Zira meskeni Türkiye’de tarlası Suriye’de. Artık bu biçimde bir şey asla kelam konusu değil. Sahiden epey ileri seviyede uygulamalar, önlemler var” diye konuştu.


‘Bakanlık bünyesi olarak hiç bir bağlantımızın olmadığını katiyen söylüyorum’


SADAT’a ait konuşan Bakan Akar, “Milli Savunma Bakanı olarak, bakanlık bünyesi olarak hiç bir ilgimizin olmadığını muhakkak söylüyorum. Bu büsbütün bizim dışımızda bir hadise. Bunun bilinmesi lazım” açıklamasında bulundu.


‘F-16 konusunda sonuçlar güzel’


Bakan Akar, F-16 görüşmelerine ait gelen soruya ise, “F-16 konusunda gereksinimlerimizi ilgili kuruluşlarımızla belirledik. Bunlar yabancı askeri satışlar çerçevesinde Amerikalılara müracaatımızı yaptık. Onlarla 3’ü Türkiye’de 1’i ABD’de olmak üzere 4 askeri heyetler ortası toplantı yapıldı. Bizim muhatabımız olan ABD askeri heyeti ve onların bünyesinde olduğu ABD Savunma Bakanlığı bizimle yaptığı toplantıda bu tedariki ve modernizasyonu desteklediklerini söylüyorlar. çok de hoş sonuçlar geldi. Bu memleketler arası bir münasebet. Muhataplarımıza bunun değerli olduğunu, vakit kaybetmemek gerektiğini öbür konuları açık ve net bir biçimde söylemiş olduk. Olumlu olması için elimizden gelen uğraşı gösteriyoruz” karşılığını verdi.


‘S-400’lerle ilgili bir sorunumuz yok’


S-400’le ilgili gelen tenkitleri de yanıtlayan Bakan Akar, “S-400’lerle ilgili bir sorunumuz yok. Biz vaktinde NATO üyesi olmaktan dolayı işe başlarken ülkemizin hava savunmasını temin etmek için ABD’den başladık, olmadı. Ne yapacağız? O günkü koşullarda S-400 oldu. S-400 yerinde ve kullanılmaya hazır. S-400’ün intikal mühleti var. İntikal müddeti olduktan daha sonra gittiğin yerde 1 saat ortasında her şey hazır. Rastgele bir tehdit geliştiği biçimde bunu gdolayır ve kullanırız” dedi.


“Bizim terörle uğraşta konusunda operasyon yapmamız için nitekim lakin sahiden hiç bir yapay münasebete muhtaçlığımız yok” diyen Bakan Akar, “İstiklal Caddesi’nde ‘şu oldu, bu oldu’ katiyetle bu biçimde bir şey kelam konusu değil. Biz başından beri söylüyoruz. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bu gayret devam edecek. Tek yol adalete teslim olmak. Buyurun teslim olun” ifadelerini kullandı.


Bakan Akar’ın konuşmasının akabinde Ulusal Savunma Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2023 yılı bütçeleri kabul edildi.
 
Üst