CHP’li Topal’dan Kurtulmuş’a: Devlet ihalelerini dövizle vermek nedir bu biçimde?

Adanali

Active member
CHP’li Topal’dan Kurtulmuş’a: Devlet ihalelerini dövizle vermek nedir bu biçimde?
CHP milletvekilleri, TBMM Genel Konseyinde görüşülen Ulusal Eğitim ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının 2022 yılı bütçeleri üzerinde kelam aldı.


CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Ulaştırma Bakanlığı için bütçeden 62 milyar 531 milyon lira ayrıldığını fakat döviz kurlarındaki süratli yükselişle bütçenin yarısına yakınının yok olduğunu söylemiş oldu.


Emecan, Türkiye’de yük ve yolcu nakliyatının yüzde 88 oranında kara yoluyla yapıldığını belirterek, “Demiryollarının yük taşımacılığındaki hissesi yüzde 4,96’da, yolcu taşımacılığındaki hissesi ise yüzde 1’de kaldı.” sözünü kullandı.


Önümüzdeki yıl kamu-özel iş birliği ulaşım projeleri için ayrılan toplam garanti ödeneğinin yaklaşık 22 milyar lira olduğunu lisana getiren Emecan, “Bu ödemelerin yaklaşık 21 milyarı Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinden yapılıyor lakin dövizdeki artıştan dolayı bu hesaplar da tutmayacak.” diye konuştu. Emecan kamu-özel iş birliği projelerinin TBMM tarafınca soruşturulmasını, bu yatırımlara verilen tüm garantilerin gözden geçirilmesini ve kontratların Türk lirasına çevrilmesini talep etti.


Emecan, Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 19 yılda gelen 8’inci bakan olduğuna dikkati çekti.


İktidar mensuplarının bütçeden en hayli hissenin eğitime ayrıldığı istikametindeki kelamlarını anımsatan Emecan, “222 milyar 136 milyon lira olan bütçenin merkezi idare bütçesi ortasındaki büyüklüğü işçi sarfiyatları ve toplumsal güvenlik devlet primi masraflarından kaynaklanmakta. Bu oran yüzde 81. Geriye kalan, bütçenin yüzde 19’u yani 42 milyar; onun da kur karşısında aslına bakarsan 20 milyarı eridi, ortada bir bütçe falan kalmadı.” değerlendirmesini yaptı.


‘Kur farkından dolayı Ulusal Eğitim bütçesi 6 milyar dolar azaldı’


CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da Ulusal Eğitim Bakanlığının bütçesinin kur farkından dolayı 6 milyar dolar azaldığını söylemiş oldu. “Bu bütçeyle öğretmen açığını kapatamazsınız, yeni okul binası yapamazsınız, derslik yapamazsınız, yardımcı işçi alamazsınız, öğretmen maaşlarını artıramazsınız; laik, demokratik, bilimsel eğitim yapamazsınız.” sözünü kullanan Kaya, “MHP 3600 ek göstergeyle ilgili kanun teklifi verdi, onu getirin, 17 dakikada çıkaralım. Kim engelliyor?” diye sordu.


Kaya, iktidara gelmeleri halinde okullara yardımcı işçi, güvenlik nazaranvlisi ve sıhhat işçisi atayacaklarını söylemiş oldu.


CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, öğretmenlerin fiyatlı ve kontratlı olarak ayrılmasını eleştirdi. Meslek kanunu çıkarılması gerektiğini belirten Topal, “Okullarda hizmetli sorunu var. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor.” dedi.


Topal, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un “Devletin Türk lirasını dövize yatırmak ahlaksızlıktır.” kelamlarını anımsatarak, “Yorumu ulu milletimize bırakıyorum. Devlet ihalelerini dövizle vermek nedir bu biçimde?” diye konuştu.


‘İlkokullaşma oranı geriledi’


CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, hükümetin 19 yıllık süreçte 8’inci Ulusal Eğitim Bakanını gorevlendirdiğini belirterek, “Doğru adımlar atılmış olsa bile bu kadar sık bakan değişikliğiyle eğitim sistemimizin başarılı olması mümkün müdür? 6 defa lise, 3 kere üniversite imtihanları olmak üzere 9 sefer imtihan sistemi değiştirildi. 4+4+4 sistemiyle 2013 yılında 99,6 olan ilkokulda okullaşma oranı 2020 yılında 93,2’ye geriledi.” görüşünü paylaştı.


Tüm okulların sarsıntı raporları taraması yapılıp yapılmadığını soran Özcan, üniversite kontenjanlarına ait olarak da 2021-2022 eğitim öğretim yılı başında 44 üniversitenin kontenjanının yüzde 70’ini dahi dolduramadığını kaydetti.


CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, üniversitelerin en sıkıntılı devirlerini yaşadığını savunarak, “AK Parti eski milletvekillerinin rektör olarak atandığı, gücü ardına alarak atanmış yöneticilerin takımlaştığı ve şahsa özel akademik unvan ilanlarıyla sıkça gündem olan üniversiteler devrini yaşıyoruz.” kelamlarını sarf etti.


Keven, Türkiye’de hayli üniversite olduğuna lakin hayli da işsiz üniversite mezunu olduğuna dikkati çekerek, “Şu an her 4 üniversite mezunundan 1’i işsiz. Almanya’nın nüfusu 85 milyon, üniversite öğrenci sayısı ise 2 milyon 800 bin; İngiltere’nin nüfusu 67 milyon, üniversite öğrenci sayısı 2 milyon 380 bin; bizim nüfusumuz 83 milyon lakin 8 milyona yakın üniversite öğrencisi var, 4 milyon açık öğretim öğrencisi var. bu türlü işsizliği ötelemeye çalışacağım derken büyük bir işsiz üniversiteli ordusu yarattınız.” değerlendirmesinde bulundu.


Seçim bölgesindeki Yozgat Bozok Üniversitesinde birfazlaca kısmın öğrenciler tercih etmediği için kapandığını belirten Keven, “Veterinerlik Fakültesi açıldı, üç yıl geçti lakin ortada ne bir bina var ne de bir laboratuvar. Öğrenciler diğer ünitelerde ders görmeye çalışıyorlar. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde birfazlaca branşta öğretim üyesi hekim yok. Düşünebiliyor musunuz Sayın Bakan, tabip yetiştirecek bir kurumda tabip yok, kullanılması gereken tıbbi gereçler eksik. Bozok Araştırma Hastanesi üvey evlat muamelesi görüyor, lütfen bu mevzuya hassaslık gösterin.” halinde konuştu.


‘Bölünmüş yollarda birbirine bağlanan vilayetimizin sayısı 77’ye yükseldi’


AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ise şahıslar ismine yaptığı konuşmada, AK Parti’nin 19 yıllık iktidarında ulaşımın en savlı oldukları alanların başında geldiğini söz etti.


Yurdun her noktasına eşit, kaliteli ve kesintisiz ulaşımın sağlanması için çalıştıklarını vurgulayan Erim, “Bugün prestijiyle ülkemizde bölünmüş yollarla birbirine bağlanan ilimiz 6’dan 77’ye, bölünmüş yol uzunluğu 6 bin 100 kilometreden 78 bin 40 kilometreye, toplam yol uzunluğumuz ise 69 bin kilometreye ulaşmıştır.” diye konuştu.
 
Üst