Kognitif bilişsel terapi nedir ?

Deniz

New member
Kognitif Bilişsel Terapi: Beynimizi Nasıl Eğlenceli Bir Şekilde Düzeltiriz?

Selam forumdaşlar! Bugün gelin biraz kafamızdaki karışıklıkları, kaygıları ve o sinir bozucu “neden her şeyi yanlış yapıyorum?” sorusunu eğlenceli bir şekilde çözmeye çalışalım. Hadi itiraf edelim, hepimizin beyninde bir miktar dağınıklık var, değil mi? Ama neyse ki, beynimizi toparlamanın bir yolu var: Kognitif Bilişsel Terapi (KBT)! Bugün bu terapiyi bir süper kahraman gibi inceleyeceğiz, ama arada biraz mizah ekleyerek. Hazırsanız, beyninizdeki "gereksiz düşünceler"i temizlemeye başlıyoruz!

Evet, evet, KBT, ismi biraz karışık gibi görünebilir ama aslında temel olarak beynimizin çalışma şeklini daha mantıklı hale getirmeye yardımcı bir sistem. Yani, “beynimdeki yanlış fikirleri düzeltelim” diyebilirsiniz. Kendi beyninize teknik bir müdahale… Bazen gerçekten ihtiyacımız olan şey bu, değil mi?

Kognitif Bilişsel Terapi Nedir? Bir Tür Beyin Tamiri Mi?

Kognitif Bilişsel Terapi, ya da KBT, beynimizi biraz "resetlemeye" çalışan bir terapi türüdür. Düşüncelerinizi inceleyerek, onları gerçekçi olmayan, olumsuz ve felaket senaryolarından kurtarmayı hedefler. Herkesin başına gelen o kötü düşünceler vardır, mesela:
- “Bir hata yaptım, her şey bitti!”
- “Kimse beni sevmez.”
- “Ya bu iş başarısız olursa?”

KBT, bu tür düşünceleri "Ya ama, bunlar çok da gerçekçi değil!" diye düzenler. Çünkü, hepimiz biliyoruz ki, zihnimiz bazen biraz fazla yaratıcı olabilir ve gereksiz bir dramaya girişebilir. Ama KBT, “Hayır, arkadaşım, her şeyin sonu değil!” diyerek devreye girer.

Evet, beynimize şöyle diyoruz: “Hadi canım, sakin ol. Bu kadar karamsar olma!” Ama bunu yaparken, süper soğuk ve bilimsel bir şekilde yapıyoruz. Beyni eğitiyoruz ama onu eğlenceli bir şekilde, sanki yaz tatilinde bir arkadaşımızla kafede sohbet ediyormuşuz gibi!

Erkekler ve KBT: Strateji ve Çözüm Odaklı Yaklaşımlar

Erkekler genellikle çözüm odaklıdır. Onlar için her sorun bir "A + B = C" meselesidir. Hadi, doğruyu söylemek gerekirse, bazen “Evet, senin için doğru çözüm bu” dediklerinde, bu gerçekten doğru çözüm mü, yoksa sadece “çözüm arayışındaki bir erkek”in bulduğu ilk şey mi? Ama KBT'nin erkekler için harika bir yanı var: Çözüm arayışına girmeden önce, beynin neden böyle düşündüğünü anlayarak başlıyorsunuz.

Erkekler, KBT’de adeta bir strateji oyunundalar. Her olumsuz düşünceyi bir "hata" olarak tespit ederler, sonra o hatayı düzeltmek için bir plan yaparlar. Beyinde bir "mantıklı düşünme yolu" oluştururlar. Bu, KBT'yi çok iyi anlamalarına yardımcı olur çünkü KBT, bir problemi mantıklı ve bilimsel bir şekilde çözmeye odaklanır. Erkeklerin stratejik düşünme tarzı, onları bu terapi türünde bir adım önde tutar. Yani, mesela:
- “Her şeyi berbat ettim!” düşüncesini değiştirme: “Evet, bir hata yaptım ama bu hatadan ders çıkarabilirim. Hadi bakalım, plan yapalım!”

Ne kadar çözüm odaklı değil mi?

Kadınlar ve KBT: Empati ve Bağ Kurma

Kadınlar ise genellikle daha empatik bir bakış açısına sahiptirler. Bu yüzden KBT’nin kadınlara sunduğu, “duygusal bağ kurma” kısmı da harika bir nokta. KBT, bir yandan duygusal düşünceleri anlamayı, diğer yandan da mantıklı bir şekilde onları işleyerek daha sağlıklı düşünme alışkanlıkları geliştirmeyi öğretir. Bu da kadınların sosyal ilişkilerdeki becerileriyle mükemmel bir uyum sağlar.

Mesela, kadınlar genellikle başkalarıyla olan ilişkilerinde daha hassastır. “Beni seviyor mu?” gibi sorular zihni meşgul eder. KBT, bu tür düşünceleri anlamlı bir şekilde çözmelerine yardımcı olur. Çünkü, "Beni seviyor mu?" sorusunu bir şekilde şöyle düzeltebiliriz: “Evet, bazen sevildiğimi sorgulamak normaldir ama sevildiğimi kanıtlayan birçok şey var.” Kadınların empatik yaklaşımı, bu soruları çözmeye yardımcı olabilir. KBT, bir düşünceyi "duygusal olarak mantıklı" hale getirmeye çalışır. Duygusal yanlarımızı da göz önünde bulundurur.

Kadınlar KBT’yi kendi duygusal yolculuklarında kullanarak, her “başarısızlık” düşüncesini daha sakin bir şekilde, nazik bir içsel konuşmayla düzeltebilirler. Kendi içsel diyaloglarında şefkatli ve hoşgörülü olmak, onları daha sağlıklı düşünmeye yönlendirebilir.

KBT: Hedefler, Planlar ve Beyin Resetlemesi

Sonuç olarak, Kognitif Bilişsel Terapi bir tür beyin resetleme işlemidir. Bu, her an bize gelip bizi karamsar düşüncelerle boğan zihinsel "virüsleri" temizlemek için kullanılan bir tür yazılım güncellemesidir. KBT'nin hem erkeklerin stratejik çözüm arayışına hem de kadınların empatik bağ kurma becerilerine hitap etmesi, onu çok yönlü ve herkes için uygun bir araç yapar.

Ve forumdaşlar, bir sorum var: Eğer beynimizi resetleyebiliyorsak, acaba "gerçekten" bir reset atıp, yeniden başlamamız mümkün olur mu? Sonuçta, hepimizin kafasında biraz dağınıklık var, değil mi? Yorumlarda buluşalım ve bakalım bu beyin resetleme deneyimimizi nasıl daha da eğlenceli hale getirebiliriz! KBT’nin size nasıl yardımcı olduğunu, hangi düşünce hatalarından kurtulduğunuzu bizimle paylaşın!