Selahattin Demirtaş, ‘Türkiye soluna’ 9 soru sordu

Adanali

Active member
Selahattin Demirtaş, ‘Türkiye soluna’ 9 soru sordu
bundan evvelki yazısında HDP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde izleyeceği yolu kıymetlendiren HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Lideri Selahattin Demirtaş, bu defa Türkiye soluna 9 soru yöneltti.


Demirtaş, bugün Kozmik gazetesinden yayınlanan yazısında bundan evvelki yazısına çeşitli takviye ve tenkitlerin geldiğini kaydetti.


“Bağımsız, birleşik sol, sosyalist cephe yahut çatı parti denemelerinin tümü şahsen sol eliyle her seferinde boşa çıkarılmış, fırsatlar bir bir heba edilmiştir” tenkidinde bulunan Demirtaş, “Çok uzun yıllardır çözülemeyen solda birlik sıkıntısını cezaevinden şakkadanak çözme savıyla bir davet yapmadığımın bilinmesini isterim” diye ekledi.


Demirtaş, “Türkiyeli solculbazı bazıdan sorular sorup sorularıma sıradan karşılıklar isteyerek meramımı daha net anlatmaya çalışayım” diyerek 9 soru yöneltti.


Demirtaş’ın soruları şu biçimde:

Sosyalistler, solcular kendi cumhurbaşkanı adaylarıyla mı seçime girecekler yoksa birinci çeşitten itibaren muhalefetin ortak adayını mı destekleyecekler?
Kendi adaylarıyla seçime gireceklerse nasıl bir adayla, hangi unsur ve programla seçmenlerin karşısına çıkacaklar?
Seçim kampanyasını nasıl örgütleyecekler?
Mümkün ikinci cinste nasıl bir tavır alacaklar?
Muhalefetin ortak adayı etrafında buluşulacaksa o adayın belirlenmesi, programı, prensipleri konusunda şimdiden masada olmak için neler yapmak gerekiyor?
Milletvekili seçimlerine, bir çatı partide girilecekse hangi partide buluşulacak? Çatı parti olmayacaksa sol, sosyalist adayların öteki uygun partilerden olabildiğince fazla sayıda aday gösterilebilmesi ve seçilmeleri, daha sonrasında tahminen Mecliste en az yirmi kişilik bir sosyalist kümenin oluşması için neler yapılabilir? Oluşacak bu sosyalist Meclis kümesi, bir çatı partisine dönüşebilir mi? Sosyalist küme olarak mümkün koalisyon hükümetlerinde yer alınabilir mi? Bu ihtimal var ise hangi kesitler, kimler Meclise taşınırsa daha verimli olur?
Seçimlerde iktidar değişirse valiler, kaymakamlar, rektörler, dekanlar, bakanlık üst seviye bürokrasisi başta olmak üzere on binlerce yeni takım vazifeye gelebilir. Soldan ve emekten yana ve bayan kimliğiyle kaç nitelikli bürokrat bu mevkilerde bakılırsav alarak demokratikleşmeye sol perspektifle katkı sunabilir? Bu şahıslar kimler olabilir?
Solu devlete ve iktidara entegre edip yozlaşma tehlikesine karşı tüm bu uğraşların yanında sivil ve kültürel alan, sendikalar nasıl güçlendirilebilir? bu türlü, solun bağımsız olarak kitleselleşmesinin önü nasıl açılabilir?
Bunlar yapılmazsa yeni iktidarın sağ, neoliberal, emek aksisi, etraf aksisi bir siyasete süratle savrulmayacağının garantisi, önlemi nedir?

‘Bu tarihi fırsatı kaçırmayalım’


Demirtaş, yazısını şu biçimde bitirdi:


“Hiç değilse işçiler için bu tarihi fırsatı kaçırmayalım. Unutmayın, sol akıl işin ortasında olmadan toplum, devlet ve dünya daha güzele evrilemez. Şu, fenomen haline gelmiş karikatürdeki isyanla bitireyim: Millet aç, aç!”
 
Üst