Türkiyenin yüzde kaçı İngilizce biliyo ?

Bengu

New member
Türkiye’de İngilizce Bilenlerin Oranı Ne? Sosyal Sınıf, Toplumsal Cinsiyet ve Görünmeyen Eşitsizlikler

İngilizce konuşabilmek Türkiye’de çoğu zaman sadece bir dil becerisi değil; aynı zamanda eğitim geçmişinin, ekonomik koşulların ve sosyal çevrenin görünmez bir özeti gibi görülüyor. Sokakta, iş başvurularında ya da sosyal medyada “İngilizce biliyor musun?” sorusu aslında çok daha derin bir şeyi yokluyor: Bu beceriye kim ne kadar erişebildi?

Türkiye’de İngilizce bilenlerin oranı hakkında farklı araştırmalar olsa da genel tablo oldukça çarpıcı. EF English Proficiency Index gibi uluslararası ölçümlere göre Türkiye, İngilizce yeterlilik açısından “düşük seviye” kategorisinde yer alıyor ve Avrupa ortalamasının oldukça gerisinde kalıyor. Yetişkin nüfusun yaklaşık üçte birinden daha azının işlevsel düzeyde İngilizce kullanabildiği, aktif konuşma seviyesinin ise bunun da altında olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu rakamlar tek başına bir dil meselesini değil, aynı zamanda yapısal bir eşitsizliği gösteriyor.

---

İngilizce Yeterliliği: Bir Beceri Değil, Bir Erişim Meselesi

Türkiye’de İngilizce öğrenme süreci büyük ölçüde eğitim sistemine bağlı. Devlet okullarında yıllarca İngilizce dersi alınmasına rağmen konuşma pratiğinin sınırlı kalması, dil becerisinin “pasif bilgi” düzeyinde kalmasına neden oluyor. Bu durum yalnızca Türkiye’ye özgü değil; ancak Türkiye’deki sınıf mevcudu, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve sınav odaklı eğitim sistemi bu sorunu daha görünür hale getiriyor.

Özel okul ve dil kurslarına erişim ise bu noktada belirleyici bir kırılma yaratıyor. Gelir düzeyi yüksek ailelerin çocukları erken yaşta yabancı dile maruz kalırken, düşük gelirli ailelerin çocukları çoğunlukla yalnızca okul dersleriyle yetinmek zorunda kalıyor. OECD’nin eğitim eşitsizliği raporları da Türkiye’de dil becerisinin doğrudan aile geliriyle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

Bu nedenle mesele “kaç kişi İngilizce biliyor?” sorusundan çok, “kimler İngilizceyi akıcı şekilde kullanabiliyor?” sorusuna dönüşüyor.

---

Sınıfsal Farklılıklar: Dil Bir Sosyal Sermaye

İngilizce, Türkiye’de giderek bir “sosyal sermaye” haline geliyor. Üniversite mezuniyeti sonrası iyi bir iş bulmak, uluslararası şirketlerde çalışmak ya da yurtdışı fırsatlarına erişmek çoğu zaman İngilizce seviyesine bağlı.

Bu durum, Pierre Bourdieu’nün “kültürel sermaye” kavramıyla açıklanabilir: Dil, sadece iletişim aracı değil, aynı zamanda toplumsal konum belirleyicisidir. İngilizce bilen bireyler daha yüksek gelirli işlere yönelirken, bu beceriden yoksun olanlar daha sınırlı fırsatlarla karşı karşıya kalabiliyor.

Burada kritik nokta şu: İngilizce öğrenmek bireysel çaba gibi görünse de aslında büyük ölçüde yapısal fırsatlara bağlıdır. Bu da eşitsizliği bireysel başarısızlık gibi gösteren yanlış bir algıyı besleyebilir.

---

Toplumsal Cinsiyet: Farklı Deneyimler, Ortak Yapılar

Toplumsal cinsiyet açısından bakıldığında İngilizce öğrenme deneyimleri tek tip değildir. Bazı araştırmalar, kız çocuklarının dil derslerinde daha yüksek akademik başarı gösterebildiğini belirtse de bu durum biyolojik değil, sosyal ve kültürel faktörlerle ilişkilidir.

Kız çocuklarının daha “disiplinli” veya “akademik başarı odaklı” yönlendirilmesi, erkek çocuklarının ise daha “teknik” veya “dışa dönük” alanlara yönlendirilmesi gibi toplumsal beklentiler, eğitim süreçlerini etkileyebilir. Ancak bu durum her birey için geçerli değildir ve genelleme yapmak yanıltıcı olur.

Kadınların İngilizce öğrenme süreçlerinde sıkça karşılaştığı bir diğer unsur, eğitim ve iş hayatında kendini ifade etme alanlarının sınırlılığıdır. Bu durum bazı bireylerde daha dikkatli, empatik ve ilişki odaklı iletişim biçimlerini geliştirebilir. Erkeklerde ise bazı bağlamlarda daha çözüm odaklı veya doğrudan iletişim tarzları görülebilir; ancak bunlar toplumsal rollerin etkisiyle şekillenen eğilimlerdir, kesin kategoriler değildir.

Burada önemli olan nokta, toplumsal cinsiyetin dil öğrenimini belirlemediği; ancak fırsatlara erişim, özgüven ve sosyal destek mekanizmaları üzerinden dolaylı olarak etkilediğidir.

---

Etnik Köken ve Göç: Çok Dilliliğin Görünmeyen Yüzü

Türkiye’de İngilizce yeterliliğini etkileyen bir diğer faktör de göç ve etnik çeşitliliktir. Özellikle Suriyeli ve diğer göçmen topluluklar için İngilizce çoğu zaman üçüncü bir dil konumundadır. Bu durum, dil öğrenimini daha karmaşık hale getirir.

Ayrıca bu grupların eğitim sistemine erişimi, dil kurslarına katılımı ve sosyal entegrasyonu, İngilizce öğrenme hızlarını doğrudan etkiler. Yapısal engeller, yalnızca Türkçe öğrenimini değil, İngilizce gibi küresel dillerin öğrenimini de belirler.

Bu açıdan dil, sadece bireysel bir beceri değil; aynı zamanda sosyal entegrasyonun bir göstergesi haline gelir.

---

Eğitim Sistemi ve Yapısal Sorunlar

Türkiye’de İngilizce eğitiminin en temel problemi, iletişim odaklı olmaktan çok sınav odaklı olmasıdır. Öğrenciler yıllarca gramer kurallarını öğrenirken, konuşma pratiği çoğu zaman ihmal edilir.

ELT (English Language Teaching) alanındaki araştırmalar, dil öğreniminde “maruz kalma” (exposure) ve aktif kullanımın kritik olduğunu gösterir. Ancak kalabalık sınıflar, sınırlı ders saatleri ve öğretmenlerin yoğun müfredat baskısı bu süreci zorlaştırır.

Özel sektör bu boşluğu doldurarak İngilizceyi bir “piyasa ürünü” haline getirmiştir. Bu da dil öğrenimini daha da eşitsiz bir hale getirir: iyi İngilizce çoğu zaman daha fazla para anlamına gelir.

---

Toplumsal Gerçeklik: Türkiye’de İngilizce Kimler İçin Mümkün?

Genel tabloya bakıldığında Türkiye’de İngilizce bilenlerin oranı düşük-orta seviyededir, ancak asıl fark “bilmek” ile “aktif kullanmak” arasında ortaya çıkar. Bu fark da doğrudan sınıf, eğitim ve sosyal çevreyle ilişkilidir.

İngilizce, giderek daha fazla bir “eşitlik göstergesi” olmaktan çıkıp bir “eşitsizlik göstergesi” haline gelmektedir.

---

Tartışma Soruları

İngilizce eğitimi neden hâlâ büyük ölçüde sınıfsal bir ayrıcalık olarak işliyor?

Devlet okullarında konuşma odaklı bir sistem mümkün mü, yoksa yapısal olarak mı sınırlı?

İngilizce bilmek gerçekten bir yetenek mi, yoksa sosyal koşulların sonucu mu?

Küresel dil olarak İngilizce, yerel eşitsizlikleri azaltıyor mu yoksa derinleştiriyor mu?

---

Kaynak Notu

Bu metin; EF English Proficiency Index raporları, OECD eğitim eşitsizliği analizleri ve ELT (English Language Teaching) literatüründeki genel bulgular temel alınarak hazırlanmıştır. Ayrıca Türkiye’deki eğitim deneyimlerine dair saha gözlemleri ve akademik tartışmalarla desteklenmiştir.