Sosyal bilimlerde araştırma türleri nelerdir ?

Melis

New member
Sosyal Bilimlerde Araştırma Türleri Nelerdir?

Sosyal bilimler, insanların toplumsal yapıları, ilişkileri ve bireysel davranışlarını inceleyen bilimsel bir alandır. Bu alan, psikoloji, sosyoloji, ekonomi, politika bilimi gibi farklı disiplinleri içerir. Sosyal bilimlerde araştırmalar, bu insan odaklı konuları anlamak ve açıklamak için çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu yazıda, sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan araştırma türlerine odaklanacak ve bu türlere dair sıkça sorulan soruları cevaplayacağız.

Sosyal bilimlerde yapılan araştırmaların türleri, araştırma amacına, yöntemine ve veri toplama tekniklerine göre çeşitlenebilir. Bu araştırma türleri genellikle dört ana kategoriye ayrılır:

1. Tanımlayıcı Araştırma

Tanımlayıcı araştırma, bir olguyu veya durumu ayrıntılı bir şekilde incelemeyi amaçlar. Bu tür araştırmalar, genellikle “ne” sorusuna yanıt verir. Araştırmacı, inceleyeceği konuyu ya da durumu gözlemler, veri toplar ve bulgularını tanımlar. Sosyal bilimlerde, toplumun belirli bir kesiminin davranışları veya bir sosyal olayın etkileri gibi konular tanımlayıcı araştırmalarla ele alınabilir.

2. İlişkisel Araştırma

İlişkisel araştırmalar, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi incelemeyi hedefler. Bu tür araştırmalar, "nasıl" veya "ne şekilde" sorularını yanıtlamaya çalışır. Örneğin, ekonomik faktörlerin eğitim düzeyi ile ilişkisi veya bireylerin sosyal medya kullanımının psikolojik sağlık üzerindeki etkileri gibi konular araştırılabilir. Araştırmacılar, verileri analiz ederek bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koyar.

3. Deneysel Araştırma

Deneysel araştırma, neden-sonuç ilişkilerini incelemeye yönelik yapılan çalışmalardır. Bu tür araştırmalar, genellikle "neden" sorusuna yanıt arar. Araştırmacılar, bağımsız bir değişkenin bağımlı bir değişken üzerindeki etkisini test etmek amacıyla deneyler yaparlar. Sosyal bilimlerde, bu tür araştırmalar, bireylerin davranışlarını manipüle ederek (örneğin, belirli bir sosyal durum yaratılarak) gözlemler yapılmasını sağlar.

4. Karma Araştırmalar

Karma araştırmalar, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı araştırmalardır. Bu tür araştırmalar, her iki yöntemin avantajlarını birleştirerek daha kapsamlı bir anlayış elde etmeyi hedefler. Özellikle sosyal bilimlerde karma araştırmalar, bir konuda daha derinlemesine veri elde etmek için kullanılır.

Sosyal Bilimlerde Araştırmalar Nasıl Yapılır?

Sosyal bilimlerde araştırmalar, genellikle aşağıdaki adımlarla yapılır:

1. Araştırma Sorusu Belirleme: Araştırmacılar, bir konu veya sorun hakkında net bir araştırma sorusu belirlerler. Bu soru, araştırmanın amacını ve yönünü belirler.

2. Literatür Taraması: Var olan literatür, araştırmanın temellini oluşturur. Bu aşamada daha önce yapılmış benzer araştırmalar gözden geçirilir.

3. Veri Toplama: Veri toplama, sosyal bilimlerde kullanılan araştırma türüne bağlı olarak çeşitli yöntemlerle yapılır. Bu yöntemler arasında anketler, gözlemler, mülakatlar, arşiv taramaları ve deneysel çalışmalar yer alabilir.

4. Veri Analizi: Toplanan veriler, uygun analiz teknikleri ile incelenir. Bu aşama, araştırmanın bulgularına ışık tutar ve sonuçların doğruluğunu ortaya koyar.

5. Sonuçların Sunulması: Sonuçlar, araştırmanın hedeflediği sorulara yanıt olarak ortaya konur. Bu sonuçlar, hem akademik dünyada hem de toplumsal pratiklerde kullanılabilir.

Tanımlayıcı Araştırmanın Örnekleri Neler Olabilir?

Tanımlayıcı araştırma, belirli bir konuyu derinlemesine incelemeyi amaçlar. Örnek olarak, bir şehirdeki gençlerin sosyal medya kullanım alışkanlıklarını ele alabiliriz. Araştırmacı, gençlerin hangi platformları daha sık kullandığını, bu platformlarda ne tür içerikler paylaştıklarını ve sosyal medyanın onların günlük yaşamlarına nasıl etki ettiğini tanımlayabilir. Bu tür araştırmalar genellikle anketler veya gözlem yöntemleri ile yapılır.

İlişkisel Araştırmaların Örnekleri Nelerdir?

İlişkisel araştırmalar, değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemeyi hedefler. Örneğin, öğrencilerin akademik başarılarının, ailelerinin ekonomik durumuyla ilişkisi araştırılabilir. Burada, öğrencilerin başarı düzeyleri ile ailelerin gelir düzeyleri arasındaki ilişki gözlemlenir. Bu tür araştırmalar genellikle istatistiksel analizlerle yapılır ve korelasyon yöntemleri kullanılarak veriler değerlendirilir.

Deneysel Araştırmaların Sosyal Bilimlerdeki Yeri Nedir?

Deneysel araştırmalar, neden-sonuç ilişkilerini belirlemek için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Sosyal bilimlerde, bir psikolojik deney veya davranışsal bir müdahale gibi deneyler yapılabilir. Örneğin, bir grup öğrenciye stres düzeylerini azaltmak amacıyla çeşitli teknikler uygulanabilir ve bu tekniklerin etkinliği araştırılabilir. Deneysel araştırmalar, kontrol grupları ve deney grupları kullanarak yapılan sistematik çalışmalarla, belirli bir değişkenin diğer değişken üzerindeki etkisini ortaya koyar.

Sosyal Bilimlerde Karma Araştırmaların Rolü Nedir?

Karma araştırmalar, hem nitel hem de nicel yöntemlerin birleşimiyle yapılan araştırmalardır. Bu tür araştırmalar, genellikle daha geniş bir perspektife sahip olmak isteyen araştırmacılar tarafından tercih edilir. Örneğin, bir araştırmacı, bir topluluğun kültürel değerlerini nitel analizle inceleyip, aynı topluluğun ekonomik durumuna dair nicel veriler toplamak isteyebilir. Bu şekilde, iki farklı yöntemle elde edilen veriler birleştirilerek daha güçlü ve kapsamlı bir sonuç elde edilir.

Sosyal Bilimlerde Araştırma Türleri Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Her araştırma türü, belirli bir amaca hizmet eder ve araştırmacının hedeflerine bağlı olarak kullanılır. Örneğin:

- Eğer araştırma sadece bir olguyu tanımlamayı amaçlıyorsa, tanımlayıcı araştırma uygun olacaktır.

- Eğer iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemek gerekiyorsa, ilişkisel araştırmalar tercih edilmelidir.

- Eğer neden-sonuç ilişkisi belirlenmek isteniyorsa, deneysel araştırmalar kullanılır.

- Eğer daha derinlemesine ve çok yönlü bir veri analizi gerekiyorsa, karma araştırmalar tercih edilir.

Sonuç

Sosyal bilimlerde yapılan araştırmalar, toplumsal olayları ve bireysel davranışları anlamak için oldukça önemlidir. Tanımlayıcı, ilişkisel, deneysel ve karma araştırma türleri, bu alandaki en yaygın yöntemlerdir. Her bir tür, farklı araştırma soruları ve amaçlarına hizmet eder. Sosyal bilimlerde doğru araştırma türünü seçmek, elde edilecek verilerin doğruluğu ve geçerliliği açısından kritik bir rol oynar. Bu nedenle, araştırma sürecinin her aşamasında dikkatli bir planlama ve uygun yöntem seçimi yapılmalıdır.

Aylin

New member

Sosyal bilimler, insanların toplumsal yapıları, ilişkileri ve bireysel davranışlarını inceleyen bilimsel bir
Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yaygın olarak kullanılan nicel araştırma yöntemleri şunlardır
  • Kitabın konusu : Sorun çözme, karar verme, öğrenme ve araştırmanın insan yaşamındaki yeri ve bu süreçler arasındaki paralellik. Bilimsel araştırmanın, etkili kararlar için gerekli bilgiyi üretmenin yolu olduğu vurgulanmaktadır
Küçücük bir not, ama bazen asıl mesele bu oluyor

uçanteneke

Global Mod
Global Mod

Sosyal bilimler, insanların toplumsal yapıları, ilişkileri ve bireysel davranışlarını inceleyen bilimsel bir
Merhaba okuyanlara

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Melis

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, Creswell (2015) ve Plano Clark ve diğerleri (2019) gibi yazarların nitel araştırma tanımları ve süreçleri hakkında da makaleler bulunabilir
  • Kitabın amacı : Üniversitelerin lisans ve lisansüstü programlarında ders kitabı olarak kullanılmak ve farklı meslek gruplarına araştırma yöntemleri konusunda rehberlik etmek
Son dakikada aklıma geldi, hemen ekledim

Aylin' Alıntı:
Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yaygın olarak kullanılan nicel araştırma yöntemleri şunlardır Kitabın konusu
Haksız değilsin @Aylin ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Murat

New member

Selam çözüm arayanlar

@Melis okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, hem nicel hem de nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntemler de bulunmaktadır
  • Sosyal bilimlerde nicel araştırma yöntemleri , sayısal verilerin toplandığı ve analiz edildiği araştırma yaklaşımlarını ifade eder. Bu yöntemler, sosyal fenomenleri ölçmek, ilişkileri anlamak, neden-sonuç ilişkilerini belirlemek ve genellemeler yapmak için kullanılır
Ufak bir nokta daha ekledim, ihtiyacın olduğunda dön bak

uçanteneke' Alıntı:
Merhaba okuyanlara Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Melis Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, Creswell (2015)
Bu bakış açını anlıyorum @uçanteneke, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Emre

New member

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Melis

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri şunlardır
Bir minik destek de benden gelsin istedim

Murat' Alıntı:
Selam çözüm arayanlar @Melis okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, hem nicel hem de nitel
Burada sana %100 katılamam @Murat, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Irem

New member

Selam dostlar

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ali Balcı'nın "Sosyal Bilimlerde Araştırma: Yöntem, Teknik ve İlkeler" adlı kitabı, 11. baskısıyla 2013 yılında Ankara'da Pegem Akademi Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır
Murat' Alıntı:
Selam çözüm arayanlar @Melis okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, hem nicel hem de nitel
İlginç bir ayrıntı yakalamışsın @Murat, ben böyle düşünmemiştim

bencede

Global Mod
Global Mod

Selam maceraperestler

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Melis

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kitabın konusu : Nitel araştırma yöntemleri ve bu yöntemlerin sosyal bilimlerde kullanımı
uçanteneke' Alıntı:
Merhaba okuyanlara Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Melis Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, Creswell (2015)
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @uçanteneke, özellikle pratik tarafı çok farklı

Deniz

New member

Selam yazılım camiası

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Sosyal bilimlerde kullanılan araştırma yöntemleri şunlardır
Bu bilgi belki minik bir kapı aralar, kim bilir

Irem' Alıntı:
Selam dostlar Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ali Balcı'nın "Sosyal Bilimlerde Araştırma
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Irem

Bengu

New member

Selam herkese iyi sohbetler

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Sosyal bilimlerde nitel araştırma makaleleri için aşağıdaki kaynaklar incelenebilir
Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

Aylin' Alıntı:
Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yaygın olarak kullanılan nicel araştırma yöntemleri şunlardır Kitabın konusu
Ben buna katılmıyorum @Aylin, özellikle son nokta bana ters geldi

Zeynep

New member

Selam bu başlığa uğrayanlara

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Melis

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2021). "Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri" kitabı, Seçkin Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır
Bir tık ileri taşır diye düşündüm, sen karar ver

Irem' Alıntı:
Selam dostlar Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ali Balcı'nın "Sosyal Bilimlerde Araştırma
Burada sana %100 katılamam @Irem, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Emir

New member

Selam heyecan arayanlar

@Melis okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu yöntemler, sosyal fenomenleri ölçmek, ilişkileri anlamak ve genellemeler yapmak için kullanılır 2
Uzun yazmadım ki gözünü korkutmasın

Bengu' Alıntı:
Selam herkese iyi sohbetler Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Sosyal bilimlerde nitel
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Bengu