Sürekli Deprem Oluyor Hissi Neden Olur ?

Emre

New member
Sürekli Deprem Oluyor Hissi Neden Olur?

Sürekli olarak deprem oluyormuş gibi hissetmek, aslında birçok kişinin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Bu his, özellikle büyük bir deprem sonrasında ya da artçı sarsıntıların yoğun olduğu dönemlerde daha sık görülür. Ancak bazen ortada gerçek bir sarsıntı olmadan da insanlar kendilerini sallanıyor gibi hissedebilirler. Peki bu durumun nedeni nedir? Gerçekten bir deprem mi oluyor yoksa beynimiz bize oyun mu oynuyor? Bu yazıda, "Sürekli deprem oluyor hissi neden olur?" sorusunun cevabını detaylı biçimde ele alacağız. Ayrıca konu hakkında sıkça sorulan benzer soruları da açıklayarak kafa karışıklığını ortadan kaldıracağız.

1. Psikolojik Faktörler

Deprem korkusu, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yaşayan insanlar için yaygın bir psikolojik etkidir. Büyük bir depreme tanıklık etmiş ya da medyada depremlerle ilgili haberleri sık takip eden bireylerde bu korku daha da belirgin hale gelebilir. Bu durum, kişinin sürekli olarak sallanıyormuş gibi hissetmesine neden olabilir. Bu tür hissiyatlara psikolojik olarak “psikosomatik semptomlar” veya “somatizasyon” adı verilir. Yani kişinin zihinsel durumu, fiziksel bir his yaratır.

Özellikle kaygı bozukluğu, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi psikiyatrik durumlar, kişide sarsıntı hissi yaratabilir. Bu kişiler, durduk yere baş dönmesi, denge kaybı veya titreşim hissi yaşayabilir.

2. Vestibüler Sistem ve Denge Bozuklukları

Vücudumuzun denge kontrolü, iç kulakta yer alan vestibüler sistem aracılığıyla sağlanır. Bu sistemdeki herhangi bir bozukluk, kişide sallanma hissi yaratabilir. Örneğin iç kulak iltihapları, Meniere hastalığı, benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) gibi rahatsızlıklar, kişiye sürekli olarak yer sallanıyormuş hissi verir.

Bu durumda kişi, sabit durduğu bir yerde bile "deprem oluyor" gibi bir hisse kapılabilir. Ancak bu tamamen biyolojik bir dengesizlikten kaynaklanır ve gerçek bir sarsıntı değildir.

3. Deprem Fobisi (Seismofobi)

Deprem fobisi, kişinin gerçekçi olmayan bir şekilde deprem korkusu yaşamasıdır. Bu fobi, sürekli olarak tetikte olma hali yaratır ve vücutta stres hormonlarının (kortizol, adrenalin) sürekli salgılanmasına yol açar. Bu da kişinin bedeninde sürekli gerilim ve hassasiyet oluşturur. Bu tür bireyler, hafif bir titreşimi bile büyük bir deprem gibi algılayabilir. Zihinsel olarak da “sürekli deprem oluyor” hissi ile yaşarlar.

4. Gerçekten Mikrodeprem Olabilir mi?

Bazı durumlarda hissedilen sarsıntılar gerçekten de yerel ve küçük çaplı mikrodepremler olabilir. Bu tür depremler genellikle 2.0 büyüklüğünün altında olup geniş bir alanda hissedilmezler. Ancak zemini zayıf ya da yüksek katlı binalarda yaşayan bireyler bu titreşimleri hissedebilir. Sürekli hissedilen ama çevrede başkası tarafından algılanmayan sarsıntılar, nadiren de olsa mikrodeprem kaynaklı olabilir.

5. Fantom Sarsıntılar: Beynin Yanılsaması

“Fantom sarsıntılar” tıpkı “fantom ağrılar” gibi, beynin hayal ettiği ama fiziksel olarak var olmayan titreşimlerdir. Özellikle uzun süre boyunca bir hareketlilik yaşandıysa (örneğin teknede vakit geçirme, uzun tren veya araba yolculuğu gibi), beyin bu hareketliliğe alışır. Sonrasında durağan bir ortamda bile bu hareketi sürdürüyormuş gibi hissedebilir. Bu hissiyat da “sürekli deprem oluyor” şeklinde algılanabilir.

6. Yerel İnşaat, Trafik ve Titreşim Kaynakları

Bazı binalar zayıf zeminde yapılmış olabilir veya yapı tekniği yetersiz olabilir. Bu gibi durumlarda çevreden gelen küçük titreşimler bile içeride ciddi bir sarsıntı hissi yaratabilir. Yakından geçen bir kamyon, metro hattı, yer altı çalışmaları veya inşaat faaliyetleri, hassas bireylerde “deprem oluyor” yanılgısı yaratabilir.

Benzer Sorular ve Cevapları

Soru: Gece uyurken deprem oluyormuş gibi hissediyorum, neden?

Cevap: Gece saatlerinde çevresel gürültüler azalır ve beden duyusal olarak daha hassas hale gelir. Bu durum, iç kulak kaynaklı denge bozukluklarını ya da psikolojik kaygıları daha belirgin hale getirir. Ayrıca uykuda yaşanan hipnagojik halüsinasyonlar veya kas seğirmeleri de deprem hissine neden olabilir.

Soru: Sadece ben mi hissediyorum, çevremdekiler hissetmiyor. Bu normal mi?

Cevap: Evet, bu oldukça yaygın bir durumdur. Sarsıntıyı sadece sizin hissetmeniz, ya psikolojik duyarlılığınızın yüksek olduğuna ya da vestibüler sisteminizin fazla hassas çalıştığına işaret eder. Gerçek bir depremde çevrenizdeki kişiler de aynı sarsıntıyı hissetmelidir.

Soru: Telefonumun deprem uygulaması uyarı vermedi ama yine de sallanma hissettim, neden olabilir?

Cevap: Deprem uyarı sistemleri belli büyüklüğün üzerindeki sarsıntıları algılar. Küçük yerel titreşimler veya psikolojik kaynaklı sarsıntılar bu sistemlerde görünmez. Ayrıca bina yapısındaki kusurlar ya da iç mekan titreşimleri de bu hissi yaratabilir.

Soru: Sürekli deprem oluyormuş hissi bir hastalık belirtisi mi?

Cevap: Bu his, başlı başına bir hastalık değilse de altında yatan nedenler bazen ciddi olabilir. İç kulak hastalıkları, anksiyete bozuklukları, panik atak gibi durumlar bu hissi tetikleyebilir. Özellikle günlük yaşamı etkilemeye başladıysa, bir nöroloji ya da psikiyatri uzmanına başvurmak gerekir.

Soru: Bu durum kalıcı mıdır? Nasıl geçer?

Cevap: Genellikle geçicidir. Nedene göre tedavi planlanır. Eğer psikolojik kaynaklıysa terapi ve gerekirse ilaç tedavisi uygulanır. Vestibüler sistemle ilgiliyse fizik tedavi ve medikal çözümlerle iyileşme sağlanabilir. Çevresel titreşim kaynaklıysa yaşam alanı düzenlemeleri yeterli olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Deprem hissi, sürekli sallanma hissi, seismofobi, psikosomatik deprem, vertigo, denge bozukluğu, mikrodeprem, psikolojik deprem korkusu, iç kulak hastalıkları, fantom sarsıntı

Sonuç

Sürekli deprem oluyor hissi, birçok farklı fiziksel ve psikolojik nedenden kaynaklanabilir. Bu hissin arkasında ciddi bir sağlık sorunu da olabilir, basit bir çevresel uyaran da. Önemli olan bu durumun kaynağını doğru tespit edebilmek ve gerekirse bir uzmana danışmaktır. “Kafamda kuruyorum galiba” diyerek geçiştirmek yerine, bu hissi ciddiye almak daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Unutulmamalı ki, beynimiz bazen olmayanı da gerçek gibi hissettirebilir.

uçanteneke

Global Mod
Global Mod

Sürekli olarak deprem oluyormuş gibi hissetmek, aslında birçok kişinin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Bu his
Selam yorum yapanlara

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Emre

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Deprem anında hissedilenler, depremin büyüklüğüne, merkez üssüne olan uzaklığa ve bulunulan yere göre değişiklik gösterebilir 2 . Genel olarak deprem anında şu belirtiler hissedilir : Sarsıntı : Zeminde oluşan hafif bir titreme hissi veya şiddetli bir salınım 1 2 . Gürültü : Yer altından gelen uğultu veya gürültü 1 2 . Eşyaların hareketi : Duvarlardaki resimlerin durması veya düşmesi, dolap kapaklarının açılması 1
  • Kesin tanı ve tedavi için bir uzmana danışılması önerilir
Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

bencede

Global Mod
Global Mod

Sürekli olarak deprem oluyormuş gibi hissetmek, aslında birçok kişinin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Bu his
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Emre

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Depremin meydana geldiği noktanın derinliği, yıkım kuvvetini etkiler ve yeryüzüne yakın noktalarda gerçekleşen depremler daha çok hasara yol açar
  • Yanıtın içeriği Depremden sonra deprem oluyor hissi yaşamak normaldir. Bu durum, deprem kaygısı veya seismofobi olarak adlandırılır ve travma sonrası yaygın bir tepkidir. Psikologlar, bu tür duyguların depremin yıkıcı etkilerinin ve belirsizliğinin bir sonucu olduğunu belirtmektedir. 2 5 Ancak, bu kaygı günlük yaşamı etkilemeye başlarsa ve uzun süre devam ederse, profesyonel psikolojik destek almak önemlidir. 4 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 2 avenpsikoloji.com 3 bulutklinik.com
Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin

uçanteneke' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Emre Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın
Tam olarak aynı fikirde değilim @uçanteneke, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Murat

New member

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Emre

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2.0 büyüklüğündeki bir depremi hissedebilmek , iç kulak problemleri, nörolojik sorunlar veya psikolojik faktörler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir
  • Bu tür depremlerde kapılar hafifçe gıcırdar , eşyalar titrer ve korkuya yol açmaz herhangi bir hasar oluşturmaz
Bu cümleyi de bıraktım, ister kullan ister sil

uçanteneke' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Emre Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın
Haksız değilsin @uçanteneke ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Bengu

New member

Merhaba tartışma sevenlere

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Emre

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu belirtiler bir arada veya tek başına görülebilir ve altta yatan sağlık sorununa bağlı olarak şiddeti değişiklik gösterebilir
  • Sürekli deprem oluyor hissi uzun süre devam ederse, günlük yaşamı etkilerse ya da fizyolojik veya psikolojik hastalıklara neden olursa bir nöroloji ve ya psikiyatri uzmanından destek almak faydalı olabilir
Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik olabilir

Murat' Alıntı:
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Emre Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2.0 büyüklüğündeki bir depremi hissedebilmek , iç kulak problemleri
Aslında seni anlıyorum @Murat ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Irem

New member

Merhaba bilgi paylaşımcılarına

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Vertigo belirtileri fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması önemlidir
  • Hafif depremler insanlar tarafından fark edilebilir ve genellikle binaların üst katlarında veya hassas kişiler tarafından hissedilir
uçanteneke' Alıntı:
Tam olarak aynı fikirde değilim @uçanteneke, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Emir

New member

Merhaba okuyanlara

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Emre

• Ancak, bu kaygı günlük yaşamı etkilemeye başlarsa ve uzun süre devam ederse, profesyonel psikolojik destek almak önemlidir
  • Sürekli deprem oluyor hissinin nedenleri şunlar olabilir
Bir satır fazla olsun ama eksik kalmasın dedim

bencede' Alıntı:
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Emre Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Depremin meydana geldiği noktanın derinliği, yıkım kuvvetini
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @bencede

Aylin

New member

Selam meraklılara

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Emre

• Evet, depremin yere yakın olması daha şiddetli hissedilmesine neden olabilir
Konu dağılmasın diye sadece tek cümle bıraktım

uçanteneke' Alıntı:
Eklediğin küçük detay her şeyi açıklıyor @uçanteneke, tebrikler

Melis

New member

Selam maceraperestler

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Emre

• Depremden sonra deprem oluyor hissi yaşamak normaldir
Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi

bencede' Alıntı:
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Emre Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Depremin meydana geldiği noktanın derinliği, yıkım kuvvetini
Açıkçası bazı uzmanlar farklı düşünüyor @bencede, fakat senin yorumun da güçlü

Deniz

New member

Merhaba yazılım ailesi

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Emre

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Deprem anında hissedilenler, depremin büyüklüğüne, merkez üssüne olan uzaklığa ve bulunulan yere göre değişiklik gösterebilir 2 . Genel olarak deprem anında şu belirtiler hissedilir
Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin

Emir' Alıntı:
Merhaba okuyanlara Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Emre Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ancak, bu kaygı günlük yaşamı etkilemeye başlarsa ve uzun süre devam ederse
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Emir, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Zeynep

New member

Selam teknoloji dostları

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

• Yanıtın içeriği Evet, depremin yere yakın olması daha şiddetli hissedilmesine neden olabilir . 1 3 Depremin meydana geldiği noktanın derinliği, yıkım kuvvetini etkiler ve yeryüzüne yakın noktalarda gerçekleşen depremler daha çok hasara yol açar. 1 3 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 tr.wikipedia.org 2 evrimagaci.org 3 medyabar.com 4 insapedia.com 5 Tüm sonuçlar
Not olarak düşün, ben burada dursun istedim

Melis' Alıntı:
Selam maceraperestler İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Emre Depremden sonra deprem oluyor hissi yaşamak normaldir Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi
Bence farklı disiplinlerle birlikte düşünülmeli @Melis